Niewielkie wzrosty cen na krajowym rynku nie poprawiły sytuacji rolników – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Tuczniki dalej skupowane są poniżej kosztów produkcji.
Rynek wieprzowiny w Unii Europejskiej pozostaje w równowadze. Według ISN, notowania cen tuczników w wielu krajach nie zmieniły się od ostatniego tygodnia. Nadmiar żywca na rynku jest widoczny, co przy stabilnym popycie nie daje impulsu do wzrostu cen skupu. Eksport do krajów azjatyckich utrzymuje wyższe ceny skupu w Hiszpanii i Danii. Niemcy, ze względu na ASF i wynikające ze tego ograniczenia eksportowe oraz spadek mocy ubojowych spowodowanych pandemią Covid-19, są pogrążone w kryzysie. Zamknięte hotele i restauracja w całej UE ograniczają możliwości sprzedaży wieprzowiny na unijnym rynku. Nadwyżka tuczników oczekujących na ubój w niemieckich rzeźniach zmniejszyła się o ok. 90 tys. sztuk. Jest to wynikiem mniejszego importu prosiąt z Danii i Holandii obserwowanego już od września ubiegłego roku. Ustalona cena skupu tuczników nie zmienia się od dwóch miesięcy. W dniu 27/01/2021 w notowaniach VEZG utrzymano cenę sprzed tygodnia na poziomie 1,19 €/kg (wbc).
Z nadwyżką tuczników nieodebranych przez zakłady mięsne zmaga się również Dania. W zakładach Danish Crown wprowadzono dodatkowe godziny pracy w ubojniach, aby złagodzić problem nadpodaży żywca. W Hiszpanii wystąpiły problemy logistyczne związane z niespodziewanych atakiem zimy w tym kraju. Holandia wprowadziła godzinę policyjną, aby nie dopuścić do rozprzestrzenienia się brytyjskiego wariantu koronawirusa, co spowodowało niezadowolenie społeczne i niepewność na rynku.
W Chinach gromadzone są zapasy wieprzowiny przed świętem Nowego Roku przypadającego na początek lutego. Zwiększenie produkcji krajowego żywca wieprzowego w Państwie Środka będzie miało wpływ na ograniczanie importu.
Na krajowym rynku tuczniki dalej skupowane są poniżej kosztów produkcji: na wagę żywą ok. 3,60 zł/kg, w kl. E 4,70-4,80 zł/kg. Komisja Europejska rozważa uruchomienie programu prywatnego przechowalnictwa mięsa wieprzowego.