08.09.2022 Gospodarka

Kampania cukrownicza 2022/23 w Krajowej Grupie Spożywczej S.A wystartowała. Jak wynika z prognoz tegoroczny plon buraków cukrowych jak również produkcja samego cukru może okazać się rekordowa 6 września br. rozpalono piec wapienny w Cukrowni Malbork.

W rozpaleniu pieca uczestniczył dyrektor cukrowni Mariusz Kaźmierczak wraz z Prezesem Krajowej Grupy Spożywczej S.A. Janem Wernickim oraz Członkami Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A.- Zdzisławem Salusem, Tomaszem Olenderkiem oraz Tomaszem Nowakowskim.

Długość kampanii w Cukrowni Malbork przewidziano na 108 dni co sprawi, że będzie jedną z dłuższych w historii Cukrowni Malbork. Cukrownia planuje w tym czasie przerobić ok. 1 mln   ton buraków cukrowych.

Warte podkreślenia jest to, że w tym roku Cukrownia Malbork prowadzi swoją 141 kampanię, pierwsza swój początek miała w 1882 roku.

Rozpoczęcie kampanii w poszczególnych cukrowniach zaplanowano uwzględniając jednocześnie aktualne prognozy plonów, tak aby uzyskać jak najlepsze wyniki polowe i podczas produkcji.

Terminy rozpoczęcia kampanii cukrowniczej 2022 dla poszczególnych cukrowni przedstawiają się następująco:

Cukrownia Dobrzelin – 7 września,

Cukrownia Kluczewo – 21 września,

Cukrownia Krasnystaw – 5 października,

Cukrownia Kruszwica – 8 września,

Cukrownia Malbork – 10 września,

Cukrownia Nakło – 22 września,

Cukrownia Werbkowice – 8 października.

Najdłuższa kampania będzie trwała 118 dni (w cukrowni Dobrzelin), a średnia długość kampanii wyniesie 101 dni.

Prognozujemy, że cukrownie należące do Krajowej Grupy Spożywczej S.A. przerobią w kampanii 2022/2023 ok. 6,2 mln ton surowca, a planowana produkcja cukru może wynieść ponad 930 tys. ton.

Źródło: KGS