29.12.2020 Weterynaria

W nawiązaniu do pisma z dnia 23 grudnia 2020 r. Główny Lekarz Weterynarii przesłał zalecenia dotyczące postępowania w przypadku podejrzenia wystąpienia wirusa na fermie norek uzupełnione, zgodnie z uwagami otrzymanymi od Głównego Inspektora Sanitarnego.

  1. Właściciel fermy lub lekarz weterynarii podejrzewający zakażenie wirusem SARSCoV-2 norek lub innych łasicowatych powinien niezwłocznie skontaktować się z właściwym miejscowo powiatowym lekarzem weterynarii (PLW) w celu potwierdzenia lub wykluczenia zaistnienia choroby zakaźnej potencjalnie zagrażającej zdrowiu ludzi.

Zalecenia dla osób zarządzających fermą na której utrzymywane są zwierzęta futerkowe:

  • Wyznaczenie pracownika odpowiedzialnego za wdrożenie i nadzorowanie realizacji procedury oraz koordynującego działania w przypadku podejrzenia lub potwierdzenia wystąpienia COVID- 19 u jednego z pracowników lub osób związanych z podmiotem nadzorowanym.
  • Kontrola i wzmocnienie stosowanych procedur mycia i dezynfekcji rąk przez wszystkich pracowników.
  • Restrykcyjne przestrzeganie zasad higieny osobistej umieszczenie w widocznych miejscach opisów prawidłowego mycia i dezynfekcji rąk.
  • Zamontowanie dodatkowych pojemników do odkażania rąk w miejscach ogólnodostępnych oraz przed wejściami i wyjściami z obszarów przetrzymywania zwierząt.
  • Podzielenie pracowników pracujących na jednej zmianie na grupy, które nie mają ze sobą kontaktu, zwłaszcza podczas przerw, czy w szatni przed rozpoczęciem i po zakończeniu pracy; dodatkowo zalecane jest w miarę możliwości aby unikać krzyżowania się naturalnych dróg ich przemieszczania.
  • Należy zapewnić systematyczne wietrzenie pomieszczeń, w których przebywają pracownicy.
  • Obligatoryjne noszenie maseczek ochronnych w obrębie fermy, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów będących miejscem utrzymywania zwierząt.
  • Wstrzymanie się od prowadzenia audytów zewnętrznych, a w przypadkach koniecznych kontroli służb państwowych, kontrolerzy powinni być wyposażeni w jednorazową odzież i maseczki ochronne.
  • Prowadzenie obowiązkowych pomiarów temperatury u wszystkich osób wchodzących na teren fermy. Pomiaru dokonuje wyznaczony i odpowiednio przeszkolony pracownik, wyposażony w środki ochrony osobistej (maseczka, rękawiczki i kombinezon jednorazowy). Optymalnym urządzeniem do pomiaru temperatury jest termometr bezdotykowy, w przypadku innego rodzaju termometru powinien on być dezynfekowany po każdym użyciu. Za temperaturę graniczną, powyżej której należy podjąć działania przyjmuje się wynik 37,8°C.
  • Przygotowanie pomieszczenia, które będzie służyło za czasową izolatkę dla osób, u których pomiar temperatury lub inne objawy mogą wskazywać na ewentualne zakażenie wirusem SARS-COV-2. Zaleca się ustalenie obszaru, w którym poruszał się i przebywał chory pracownik, przeprowadzenie rutynowego sprzątania, zgodnie z procedurami zakładu oraz zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, uchwyty itp.) Zaleca się ustalenie listy pracowników oraz innych osób przebywających na fermie(jeśli to możliwe) obecnych w tym samym czasie na fermie, którzy mieni kontakt z chorym pracownikiem. Informacja posłuży do dochodzenia epidemiologicznego prowadzonego przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w ognisku.
  • Zalecić pracownikom, u których występują objawy wskazujące na COVID 19 bezwzględne pozostanie w domu (elastyczne podejście pracodawcy i nie karanie za absencję). Pracownik powinien jak najszybciej powiadomić o tym pracodawcę i skontaktować się z lekarzem.
  • Ograniczenie dostępu na fermę zwierząt nieprodukcyjnych i wdrożenie środków mających na celu wykluczenie z budynków zwierząt domowych, gryzoni, ptaków i innych dzikich zwierząt.

Zalecenia dla pracowników:

  • Nie należy podawać rąk na powitanie/ pożegnanie,
  • W trakcie pracy należy zachowywać bezpieczny dystans min. 1,5 m.
  • Należy obligatoryjnie nosić maseczkę ochronną w obrębie fermy, ze szczególnym uwzględnieniem miejsc utrzymywania zwierząt.
  • Nie należy dotykać rękami okolicy oczu, nosa i ust.
  • W trakcie kichania i kaszlu zasłaniać usta i nos chusteczką lub zgięciem ręki w stawie łokciowym.
  • Nie należy dotykać gołymi dłońmi włączników, klamek, poręczy i innych powierzchni dotykanych przez wiele osób.
  • Należy dokładnie myć ręce mydłem przez ok. 20 sekund oraz stosować alkoholowe środki do dezynfekcji rąk.
  • W przypadku wystąpienia objawów chorobowych, wskazujących na COVID-19, należy pozostać w domu, (podobnie w sytuacji potencjalnego narażenia na kontakt z osobą zakażoną koronawirusem). Pracownik powinien natychmiast powiadomić o tym pracodawcę oraz skontaktować się z lekarzem.
  • Należy traktować wszelkie powierzchnie dotykane przez wiele osób jako potencjalnie skażone wirusem.
  1. W przypadku otrzymania przez PLW informacji od jej właściciela lub za pośrednictwem Inspekcji Sanitarnej, o potwierdzeniu COVID-19 wśród osób zatrudnionych na fermie, pobiera on próby (wymazy) i przesyła do badań w PIWet-PIB w Puławach, a przypadku zwiększonych upadków pobiera od co najmniej 5 norek padłych (w czasie nie przekraczającym 48 h od padnięcia) narządy wewnętrzne, w szczególności płuca, tchawicę, jelita i nerki.
  1. W przypadku podejrzenia zakażenia zwierząt zaleca się następujące działania: Ograniczenie dostępu do pomieszczeń i budynków, w których trzymane są zwierzęta produkcyjne.
  • Ograniczenie dostępu tylko do niezbędnego personelu.
  • Zwiększenie poziom ochrony indywidualnej pracowników podczas pracy z, lub w pobliżu chorych zwierząt.
  • Nie wywożenie z fermy zwierząt, karmy i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego do czasu lub potwierdzenia podejrzenia.
  • Odizolowanie od innych zwierząt, zwierząt podejrzanych lub z pozytywnym wynikiem testu na SARS-CoV2.
  • Zabezpieczenie pracowników, którzy muszą mieć kontakt z ww. zwierzętami w środki ochrony dróg oddechowych (np. maska z filtrem N95).
  • Nie używanie do czyszczenia sprężonego powietrza i/ lub wody pod ciśnieniem ani żadnych innych metod, które mogą powodować powstanie aerozolu z materiału zakaźnego.
  • Do czyszczenia i dezynfekcji miejsc potencjalnie skażonych SARS-CoV-2 powinny być odpowiednie środki do dezynfekcji rąk i powierzchni; w tym zakresie należy postępować zgodnie z instrukcjami producentów stosowanych środków czyszczenia lub dezynfekcji. Informacje nt. dostępnych na rynku i dopuszczonych do stosowania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środków do dezynfekcji (środków biobójczych) udostępnione są w Wykazie Produktów Biobójczych na stronie właściwego Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych 1 Produktów Biobójczych http://http://bip.urpl.gov.pl/pl/biuletyny-i-wykazy/produkty-biobójcze
  • Osoby narażone na kontakt z chorymi zwierzętami powinny samodzielnie monitorować temperaturę ciała lub występowanie podejrzanych objawów przez okres 14 dni, licząc od dnia ostatniego takiego kontaktu.